Hoe verloopt de dagvaardingsprocedure?

In 2015 zijn er ruim 1,3 miljoen nieuwe procedures gevoerd bij de burgerlijke rechter.[1] Een procedure begint met een verzoekschrift of met een dagvaarding. In dit blog wordt de dagvaardingsprocedure besproken.

De dagvaardingsprocedure begint met – de naam zegt het al – het betekenen van een dagvaarding door een deurwaarder. In de dagvaarding staat wat wordt gevorderd, de onderbouwing van de vordering, de bekende verweren tegen de vordering en het bewijsaanbod.

In de dagvaarding staat ook tegen welke dag de gedaagde is gedagvaard en op welke wijze de gedaagde in het geding moet verschijnen. Dit is van belang omdat je in procedures bij de kantonrechter in persoon mag procederen, terwijl je bij de sector civiel verplicht een advocaat in de arm moet nemen.

Op de eerste zittingsdag kan de gedaagde of zijn advocaat zich schriftelijk melden en het verweer indienen. Maar veelal wordt er uitstel gevraagd voor het indienen van het verweer (de conclusie van antwoord).

Nadat de conclusie van antwoord is ingediend, plant de rechter in de meeste gevallen een bijeenkomst van partijen bij de rechter (comparitie). Een comparitie heeft twee doelen: (i) het verkrijgen van inlichtingen door de rechter en (ii) bezien of partijen alsnog een minnelijke schikking kunnen bereiken. Komt er geen schikking tot stand, dan zal de rechter vonnis wijzen. Dit kan zijn een eindvonnis, maar het kan ook een tussenvonnis zijn waarbij bijvoorbeeld één partij een bewijsopdracht krijgt.

Wordt geen comparitie gepland, dan mag de eiser reageren op de conclusie van antwoord d.m.v. een conclusie van repliek en tot slot mag de gedaagde weer reageren d.m.v. een conclusie van dupliek. Hierna zal de rechter vonnis wijzen. Ook nu zal dit een eindvonnis of een tussenvonnis zijn.

Als het nieuwe procesrecht in werking treedt, komt er een nieuwe basisprocedure. Eén van de veranderingen is dat de basisprocedure niet begint met een dagvaarding. Over deze nieuwe basisprocedure lees je hier meer.

 

=====

[1] Ruim 1,1 miljoen nieuwe zaken bij de kantonrechter en ruim 295.000 zaken bij de sector civiel. Bron: jaarverslag de Rechtspraak 2014.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.